Dalam pelbagai cara, teknologi yang berkembang pesat telah membantu bukan sekadar memudahkan tugasan harian malah mempercepatkan kerja-kerja yang dilakukan. Masa yang tersedia amat berharga, kita perlu peruntukkan ia untuk perkara yang lebih bermanfaat. 

Namun, ramai antara kita yang masih memilih kaedah lama yang menuntut banyak tenaga dan masa lebih. Tidak kira, sama ada tersedia kelengkapan yang mencukupi atau peralatan yang tepat, produk berteknologi maju ini dapat membantu di mana jua walaupun di bawah sinki atau di garaj kediaman. 

Ya, kita sedang membincangkan produk yang dilabelkan dengan warna biru dan kuning serta mempunyai lebih dari 2000 kegunaan iaitu Produk Pelbagai Guna WD-40®
Hidup ini singkat, oleh itu peruntukkan ia dengan sesuatu yang lebih bermanfaat dan indah. 

Berikut, 10 trik bijak kegunaan WD-40® yang bukan sekadr memudahkan kerja malah menjimatkan masa dan tenaga anda: 

1) Hilangkan Lakaran Krayon Si Cilik di Dinding
 
Tidak perlu risau dan gusar untuk menghilangkan lakaran seni atau kesan conteng krayon si cilik anda di dinding. Cara mudah untuk membersihkannya, gunakan Produk Pelbagai Guna WD-40®
Semburkan pada lakaran di dinding dan biarkan beberapa minit. Setelah itu, ambil kain bersih dan lap pada lakaran yang telah disembur WD-40® tadi. Dengan mudah, warna karyon tadi tertanggal dan dinding anda bersih seperti sedia kala.

2) Singkirkan Pelekat dan Gua Getah
 
Menyingkirkan pelekat label atau harga adalah antara tugas yang sukar. Tambahan pula, untuk membersihkan gula getah yang melakat pada kasut atau alas kaki juga kerja yang memenatkan. 

Cara yang mudah adalah dengan menyemburkan Produk Pelbagai Guna WD-40® pada permukaan pelekat dan biarkan beberapa minit. 

Kemudian, gosok pelekat yang telah disembur dengan menggunakan tangan. Pelekat tadi dapat ditanggalkan begitu sahaja. 
Bagi gula-gula getah pula, sedikit kerja keras diperlukan. Sembur Produk Pelbagai Guna WD-40® pada permukaan gula-gula getah yang melekat, dan biarkan beberapa minit. 
Guna kain basah untuk menanggalkan gula getah tersebut. Ulang langkah ini beberapa kali sehingga segala sisa gula-gula getah dapat dibersihkan. Formula ini dapat membantu melonggarkan molekul gula-gula a getah yang melekat dan secara tidak langsung ia mudah untuk ditanggalkan.

3) Bersihkan Gril BBQ

Bagaimana nak pastikan gril BBQ anda tersedia sebelum digunakan ketika pesta? Sembur rata Produk Pelbagai Guna WD-40® pada permukaan jaring gril dan biarkan ia 10 minit sebelum disembur kali kedua. 

Gosok permukaan jaring gril dengan menggunakan kain bersih yang kering untuk menanggalkan kotoran atau bentangkan lapisan aluminium. 

Kemudian, lap keseluruhan permukaan rak grill dengan tuala kertas. 
Jika masih terdapat kesan degil yang melekat, seburkan Produk Pelbagai Guna WD-40® pada permukaan kotoran tersebut dan sental dengan menggunakan berus dawai. Dengan ringkas, cuci keseluruhan permukaan jaring gril menggunkana sabun dan dibilas bersih.

4) Elak Cermin di Dalam Bilik Air Berkabus
 
Selesai mandi dengan menggunkan air panas, sudah pasti permukaan cermin terbentuk satu lapisan kabus, ia perlu dilap agar dapat digunakan. Hal ini akan menyebabkan kesan atau tompokan air kelihatan dan ia perlu dibersihkan sekali lagi. 

Apa kata, anda ambil langkah untuk mengatasi masalah pembentukkan kabus pada permukaan cermin terlebih dahulu? Semburkan sahaja Produk Pelbagai Guna WD-40® pada keseluruhan cermin dan lap sehingga kering. Lakukan trik ini seminggu sekali.

5) Elak Set Golf dan Peralatan Memancing Berkarat
 
Bukan sekadar dapat mengelakkan set golf dan peralatan memancing daripada berkarat, malah kelengkapan yang diperbuat dari keluli tahan karat juga dapat bebas karat. 

Apabila permukaan kromium oksida yang sukar dilihat dengan mata kasar rosak, ia akan menyebabkan pembentukkan karat. 
Untuk memastikan peralatan dan perkakasan anda terhindar daripada pembentukkan karat dalam tempoh yang lama, semburkan Produk Pelbagai Guna WD-40® dan lap dengan menggunkan tuala kering. Lakukan langkah pencegahan karat ini seminggu sekali.

6) Bersihkan Kotoran Degil Dalam Peti Sejuk
 
Apabila sisa makanan yang melekat dan sukar dicuci menggunakan sabun dan air, Produk Pelbagai Guna WD-40® mengambil alih tugasan. 
Keluarkan semua makan dan jauhkan ia dari kawasan yang hendak dirawat. Semburkan sedikit Produk Pelbagai Guna WD-40® terus pada pemukaan kotoran dan lap dengan menggunkan kain basah atau span. Kemudian, setelah bersih lap sekali lagi dengan menggunakan kain bersih yang kering.

7) Pastikan Jubin Sentiasa Bersih
 
Untuk memastikan jubin anda sentiasa kelihatan cantik dan bersih bukanlah sesuatu yang mudah dan murah lebih-lebih lagi jika ia adalah jubin yang direka khas. 

Oleh itu, untuk mengekalkan jubin supaya kelihatan bersih dan cantik, sudah pasti penjagaan rapi perlu dilakukan. 
Bagi mencegah serta menghilangkan kesan calar, kotoran degil dan turapan jubin yang kotor, semburkan Produk Pelbagai Guna WD-40® pada permukaan jubin dan dibiarkan seketika sebelum dibersihkan dengan menggunakan air sabun.

8) Melembutkan Kasut Kulit
 
Sepasang kasut diperbuat dari kulit menjadikan penampilan anda lebih elegan. Namun, bagi menyarung sepasang kasut kulit yang baru adakalanya mengudang ketidakselesaan kepada pengguna. 

Produk Pelbagai Guna WD-40® dapat membantu. 
Hanya semburkan pada permukaan kasut dan lap dengan kain lembut dan kering. Teknik ini membantu mengurangkan risiko lepuh pada kaki dengan melembutkan kasut kulit baru anda dan secara tidak langsung memberikan keselesaan. 

Di samping itu juga, ia membantu menjaga kasut agar lebih berkilat. Apa yang anda perlu lakukan adalah dengan menyembur Produk Pelbagai Guna WD-40® dan gosok perlahan-lahan.

9) Zip Tersangkut dan Tersekat-Sekat
 
Tidak kira di seluar mahupun beg, zip yang tersangkut dan tersekat-sekat boleh diselesaikan dengan Produk Pelbagai Guna WD-40®

Teknik menggunakan lilin bagi menyelesaikan masalah zip yang tersangkut adakalanya kurang berkesan terutamanya bagi tempat yang sukar dijangkau.
Jadi, apa kata kita menggunakan Produk Pelbagai Guna WD-40®

Apa yang perlu anda lakukan adalah semburkan Produk Pelbagai Guna WD-40® pada zip yang tersangkut dan sepanjang trek zip yang tersangkut.

10) Bersihkan Bilah Mata Pemotong Rumput 

Tugas memotong rumput anda sudah pasti menyukarkan apabila terdapat sisa potongan yang tersangkut pada bilah pemotong. Lebih teruk, jika tidak diatasi segera, ianya akan menyebabkan mata bilah tersangkut dan tidak berfungsi. 

Membuang sisa rumput yang melekat secara manual agak sukar dan memerlukan masa yang lama. 
Untuk mengatasi masalah ini, semburkan Produk Pelbagai Guna WD-40® pada masin pemotong rumput terutamanya bahagian bilah mata. 

Untuk lebih tip dan trik bijak penggunaan Produk Pelbagai Guna WD-40® atau anda mencari produk yang bersesuai untuk menyelesaikan masalah dan tugas tertentu, jangan lupa layari https://wd40.asia/

0 Comments