Itinerary Perth 5 Hari 4 Malam

3 September 2018 

Kings Park and Botanic Garden - Blue Boat House - West Australia University - Coles - South Perth Foreshore - lunch di Makan-Makan Café - Jalan-jalan di tepi Applecross Area

4 September 2018 

Monument Hill - Fremantle Prison - Freo Souvenir - Capuccino Street - Kallis' Fish & Chip - WA Shipwreck Museum - Round House  - Coles -Rainbow Contena - Cottesloe Beach

5 September 2018 

Araluen Botanic Park - Harbour Town - Elizabeth Quay - Swan Bell/South Perth - Chemist - Big W 

6 September 2018 

Caversham Wildlife Park - Swan Valley - Chicken Charcoal - Pandora

7 September 2018 

Pukul 2 pagi dah bergerak dari homestay ke airport untuk balik ke reality dengan flight pada pukul 6.50 am.

Memang cover area Perth city je. 

Kalau nak diikutkan memang tak cukup 4 hari. Even dekat Swan Valley tuh pun kitaorang pergi bahagian coklat je sebab nak mengejarkan ke supermarket jual Pandora yang ditutup pada 5.30 petang. Madu dan kekacang di Swan Valley tuh memang tak singgah langsung.

Memang tidak tersempat nak ke The Pinnacles dan Lancelin Sand Dunes. Yang ini memang agak terkilan tapi apa kan daya gittew.

Fremantle Market dan Ished Market pun kitaorang tak dapat pergi sebab both markets hanya beroperasi pada hari Jumaat - Ahad sedangkan kitaorang 2 am di hari Jumaat (7 Sept) tuh dah bergerak ke airport.

Rasanya kalau siapa pergi Perth, even Western Perth macam kitaorang nih, paling kurang haruslah satu minggu, baru berbaloi dapat pergi banyak tempat walaupun dah tentu potong jari kos akan meningkat.

Rasanya macam kena repeat lagi Perth nih sebab banyak tempat best tak tersempat nak pergi. Kalau nak pergi South Perth pula kena la tambah another 7 days dan sedepuk ongkosnya. Mampuih la nak menabung sampai lebam dan kena katok dengan boss sebab asyik cuti aje kerjanya huhuhuhuhu.

In sya Allah den nak cuba repeat lagi Perth tapi mungkin dengan buong dan kiddos bila kiddos dah besar dan boleh ingat sebab semua kos nak kena darab 4 orang kot. Kalau dikirakan kos yang darab 4 nih, dah macam boleh buat 10% downpayment rumah kos sederhana atau downpayment kereta Jepun atau beli emas berkoyan-koyan huhuhuhuhuhu. 

Memang orang kata money cannot buy memories and its better to collect memories rather than material stuff tapi kena juga congak betul-betul supaya tidak terpleot di kemudian hari terutamanya apabila terjadi keadaan worst case scenario. Dah la dok berangan sakan nak bersara awal yang entah bila dapat dimaterializekan tuh kan, makanya kena la berjimat di sana sini gittew. 

In sya Allah ada rezeki memang nak pergi Perth lagi sekali bersama my small family.
Antara my favourite photo with konco-konco sebab riang ria sangat semua nih

No comments:

Powered by Blogger.