Den terbeli sekaligus 8 buah buku novel Melayu oleh Hamka Kereta Mayat masa attended Bengkel Penulisan Kreatif pada 29 Mei lepas. Nih adalah satu pencapaian yang agak pelik coz den memang jarang baca novel Melayu coz tak jumpa lagi buku Melayu yang best. 

Bukan gedik cas baguih tapi otak den tak beberapa nak digest bila baca buku sastera dan yang terlalu ilmiah, so setakat nih den suka bacaan ringan je. Fiction novels yang sempoi kebanyakannya memang den jumpa pada English books termasuklah love story yang tak terlalu meleleh-leleh. Otak den memang cenggitu. Love story yang melampau-lampau memang den tak beberapa nak baca setakat nih.

Buku ceite Melayu den tak jumpa lagi yang berkenan atau den memang tak coba cari pun yang baguih. Yang den suka memang la Jibam, Cinta Terakhir dan Sindora. Tuh je la pun.

So bila den terbeli 8 buah buku garapan sorang author sekaligus memang la agak pelik bin ajaib untuk diri den. 

Tapi in sya Allah I have good faith in these books sebab den ada terbaca sekupang dua blog Hamka Kereta Mayat nih. Blog dia islamik versi santai camtuh. Mudah nak paham, ada post yang memang menusuk dada dan kena sedas kat dahi den, etc. Sesuai la kot untuk rakyat marhaein yang tahap keimanannya tuh dok turun naik nih. 

Daripada 8 buku yang den dah beli tuh, den baru baca 2 buku iaitu Aku, Almond London dan Gay serta Menangkap Dajjal di Waktu Dhuha. Kedua-dua buku den baca masa bulan posa.

Buku Aku, Almond London dan Gay tuh den dah buat review ikut versi den.

Menangkap Dajjal di Waktu Dhuha tuh den tak sempat nak buat review lagi sebab ia lebih heavy berbanding buku Aku, Almond London dan Gay tuh. Dah beberapa kali nak tulis something pasai buku Menangkap Dajjal di Waktu Dhuha tuh tapi serious tatau nak tulih kot mana yang mudah untuk orang paham.

In sya Allah, den coba nak abiskan lagi 6 buah buku by end of this year. Haish…banyak sungguh wish list den kan hehehhehehehe.

2 Comments

  1. Saya baru beli 2. Pertama tajuk kamar sutera dan kisah laki bini kulit putih. Kamar sutera tu best. Yang kedua x habis baca lg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry sangat-sangat tak perasan komennya. Dah tambah buku dari Hamka lagi tak?

      Delete