Andainya Masih Ada Cinta

13:41
Tajuk macam drama pukul 7 petang di TV3 yang diadaptasi daripada novel tempatan tapi cerita den tiada berkaitan langsung dengan drama dan seangkatan dengannya.
 
Once upon a time, I was truly madly in love with books.

Then Candy Crush and Facebook happened.

The rest is history.

True story. Period.

Being addicted to Candy Crush and Facebook (especially the memes) make me abandon my books. I neglected and left my true love and passion which is reading. Watching movies and catching up with my sleep are my other passions but those are other stories.

Still reminiscing the good old days when reading is a must do thing. Kalau tak baca buku rasa hidup tidak lengkap. Drama sangat nih ye.

I still miss reading then and now.

Setiap kali terpandang rak buku yang menempatkan a few books that I have, terjentik-jentik hati nak mula membaca kembali tapi selalu sangat perhatian terpesong kepada Candy Crush dan Facebook. Not to mention suddenly I am finding myself reading gossips at USWeekly or People. Insan yang lemah memang macam nih. Mudah sangat terpesona dengan perkara lagho. Haish.

Dulu masa zaman handphone canggih, social media dan dua external hard disc yang penuh dengan drama series dan movies tidak menguasai hidup den, I always have a book in my handbag and always find time to read it.

I will always find time to read whenever waiting for my turn at the bank, waiting for my food to arrive at the restaurant, waiting for the commuter, etc.

I even find time to read in the moving vehicle on the way to the site visits, outstations, etc.

Sekarang nih samada memang tiada buku dalam handbag atau ada buku dalam handbag tapi hampir lunyai tidak terbaca-baca.

Kenangan cinta terhadap buku memang banyak.

Cinta terhadap buku masih tersisa dan perasaan cinta itu seolah-seolah berputik kembali apabila masuk ke mana-mana kedai buku dan library (okay….nih dah paling lama gila tak pergi) atau terpergi ke mana-mana pameran buku atau terpergi ke mana-mana jualan murah macam Popular RM5 Fiesta dan Big Bad Wolf.

Masih terngiang-ngiang di hati keterujaan bila memilih 10 buah buku yang telah dihadkan boleh dibeli daripada beribu-ribu buku yang ada di mana-mana pameran buku.

Luka masih terasa setiap kali mengenangkan buku yang sad ending yang pernah den baca macam The Rice Mother oleh Rani Manicka dan Rage of Angel oleh Sidney Sheldon.

Yang paling tragis setakat nih adalah perangai rajin Allahyarham emak mendidik den membaca buku tidak menurun kepada diri den. Budak-budak tuh especially F suka je nak baca buku-buku cerita yang den dah beli. Den je yang termalas nak layan depa baca buku tuh.

Macam mana la nak mencapai benchmark bilangan buku yang dibaca seumpama Prof Ungku Aziz kalau asyik terkantoi tidak terbaca buku. Haish.

Padahal den baca bacaan ringan je kot. Bukannya buku falsafah atau topic yang berat pun. Tuh pun tak terbaca.

#Maybe I should put lots of effort to fall in love again with reading. Which book should I read first? A book from Jude Deveraux or Sidney Sheldon or James Patterson or John Grisham or Sophie Kinsella? Adoi la.

#Still couldn’t find the beauty in e-books.

Wish me luck k.

May the force be with me.

No comments:

Powered by Blogger.