Short Vacation During Ramadhan

Cerita dah berlalu almost 2 bulan tapi tetap nak dicoretkan buat kenangan.
 
Nko mampu pegi bercoti di kala panas lit-lit semasa bulan posa?

Ikutkan hati den memang la tak larat tapi disebabkan buong dok cakap kesian la kat anak bujang dia tuh duduk umah je masa coti sekolah makanya layankan je la pergi bercoti walopun sebenaqnya nak tidoq je kat umah.

Kata buong kita tak pernah berjalan-jalan ke Johor. Makanya moh la kita ke Johor.

So percutian kitaorang selama 4 hari 3 malam (2 - 5 Jun) tuh merentasi 3 daerah iaitu Kulai - Johor Bharu - Batu Pahat. Bertabah betoi la si buong tuh drive nak bawa anak-anak berjalan-jalan. Kalo ikut den, kita duduk je la kat satu hotel bagi depa mandi pool sampai lebam tapi idok…..dia nak bawa anak-anak dia berjalan sakan. Makanye den ikut aje la.

Tapi percotian kali nih memang la mencabar. Satu disebabkan masa bulan posa. Budak-budak nih ditapaukan la McD, etc sepanjang perjalanan tuh. Memang menggoda sungguh bau makanan tuh semua menusuk-nusuk ke hidung. Sabo je la. Lagi mencabar adalah disebabkan kuota internet den dah abis. So tak dapat la nak waze tempat, jalan, etc. Hp buong memang la takde internet.

Makanya memang la bergantung pada GPS buong yang tak pernah diupdate sejak tahun 2010. Memang banyak la tempat yang takde dalam GPS tuh. Yang pelik tuh tempat glamour macam JPO tuh takde dalam GPS tuh tapi Kedai Aquarium Nanyang Fish Farm ada. Musykil sungguh.

Nasib baik la kan masa den dok survey nak berjalan ke mana tuh, tidoq hotel mana, nak makan kat mana, etc, den siap simpan full address & nombor telefon tempat-tempat tuh. So masukkan la alamat tempat tuh semua dalam GPS tuh.

Tapi still ada tempat yang tersampai dengan GPS tuh. Makanya kembali la kitaorang ke kaedah lama bila mencari sesuatu tempat iaitu bertanya pekerja kat stesen minyak hhehheheheehe. Sure budak-budak yang den tanye kat beberapa stesen minyak tuh musykil pasai pa masih ada orang bertanya jalan dan tempat padahal dah berada di zaman waze dan google map, etc. Ada gak adegan den menelefon tempat-tempat tuh tanya camne nak pergi tempat depa dari lokasi kitaorang masa tuh.

Adegan terlepas simpang tuh memang la banyak sebab GPS tuh melembap la sungguh + suka suruh belok kanan/kiri bila kita sepelaung je dari simpang tuh + si F kalut nak pegang GPS tuh + den memang blur banyak bab berkaitan memberi arahan di atas jalan raya nih.

Tapi Alhamdulillah walopun sesat barat here and there kitaorang still sampai ke destinasi yang kitaorang plan nak pergi.

Seperti biasa kalo berjalan-jalan, den memang akan booking hotel bajet je. Cuma hotel kat JB tuh den amik hotel KSL sebab den memang berhajat beno nak membawa budak-budak nih mandi di pool yang ada dinosaurs tuh masa den terduduk sana tahun lepas.

Tempat-tempat yang kitaorang pergi sepanjang berjimbaan tuh memang la melibatkan entry fees yang paling minima sebab itu la tema berjimbaan kitaorang selalunya iaitu ala-ala percotian bajet gittew. 

So secara ringkasnya, trip kitaorang selama 4 hari 3 malam tuh:

1. 2 Jun 2017 (Jumaat) - Shah Alam - Kulai - JPO - N45 Hotel - Hutan Bandar Putra - Nasi Lemak Wak Kentut

2. 3 Jun 2017 (Sabtu) - Nanyang Fish Farm - JB - Zoo Johor - KSL Resort - Kilang Bateri

3. 4 Jun 2017 (Ahad) - Tropical Village Ayer Hitam - Batu Pahat - Remember Park - Glow Park (Fun Fair)

4. 5 Jun 2017 (Isnin) - Taman Rekreasi Y - Shah Alam.

Disebabkan bulan Ramadhan, tempat-tempat yang kitaorang pergi tuh semuanya penuh dengan non-muslim. Sure depa pun pelik pasai pa depa nih berjalan-jalan di tengah rembang di kala berposa nih hehehehehehee.

Kesimpulannya kalo boleh elakkan la berjimbaan di kala bulan posa sebab penatnya berkali ganda huhuhuhuhu.

Tapi buong puas hati la dapat bawak anak-anak dia berjalan-jalan. Esok-esok depa tak belikan papa depa kereta terbang, den sebat sorang sekoq heheheheehe.

No comments:

Powered by Blogger.