Pameran Artifak Asli Rasulullah S.A.W & Para Sahabat R.A, Masjid Negeri Shah Alam, 10 Julai - 9 Ogos 2017

10:06
Pameran nih berlangsung dari 10 Julai 2017 hingga 9 Ogos 2017.
 
Ada lebih kurang 2 minggu lagi untuk sapa-sapa yang berminat nak datang tengok pameran nih.
Pameran dibuat di dalam Masjid Negeri Selangor, Shah Alam.

Harga tiket masuk adalah RM 20 untuk orang dewasa. RM 10 untuk kanak-kanak 6 tahun ke atas, OKU dan warga emas 60 tahun ke atas. Kanak-kanak bawah 6 tahun free.

Waktu pameran adalah dari 9 pagi sampai 10 malam.

Setiap kali masuk waktu solat depa akan tutup ruang pameran nih. Lepas selesai solat jemaah baru depa buka balik ruang pameran nih. Boleh je masuk balik ruang pameran tuh guna tiket yang sama.

Den ajak buong pi sini sebab dah memang dekat bebeno dengan rumah. Tak sampai 10 minit driving pun. Kalo nak pi tengok pameran seumpama nih kat Pusat Islam KL ke Putrajaya ke memang tak la kan sebab agak jauh + den tak termasuk dalam kumpulan yang afficiando sangat on historical stuff.

Sebenaqnya den plan nak pergi sorang-sorang masa waktu rehat hari bekerja sebab nak tengok dan membaca setiap info yang ada kat sini di dalam keadaan bertenang tanpa gangguan. Tapi disebabkan memang la dok busy kat opis + kemalasan nak menapak dari opis ke masjid walopun sepelaung je (10 - 15 minit je kot berjalan kaki), makanya den kena la pergi dengan buong & kiddos during weekend.

Kalo dah bawak budak-budak pergi memang la tak sempat nak baca apa pun + ada pameran yang tak tersempat tengok pun + tengok barang pameran sekali lalu sebab dok kalut dok pedo depa supaya tak mengacau barang pameran. Dalam dok pedo tuh terlepas la jugak depa masuk kat kawasan kelambu kaabah siap pegang-pegang lagi + duduk kat pedati kuda. 

Adoi la anak….memang la menguji kesabaran.

Barang pameran macam tak banyak sangat. Rasanya dalam 25 barang kalo den tak silap. Tatau la kalo den memang tak sempat tengok semua barang pameran abis tapi den tak terjumpa plak salah satu pedang Rasulullah S.A.W pun dalam pameran nih. Yang den sempat tengok adalah 3 bilah pedang para sahabat.

Den berangan nak pergi tengok lagi sekali pameran nih during opis hour kalo berkesempatan…in sya Allah.

So den sharekan gambo-gambo yang den sempat ambik semasa kitaorang melawat pameran tuh.
Kat pedang tuh ada tulisan Jawi @ ayat Quran yang sangat halus seninye
Anak den siap sempat selak kelambu kaabah nih ye...huhuhuhu
Dah kata dilarang sentuh, dia nak sentuh jugak. Pakaian dia tak sesuai nak masuk dalam masjid sebab tak tutup aurat. Den terlupa pameran nih kat dalam masjid tuh itself. Nasib baik la dia kecik lagi cuma den terasa tersegan dan bersalah cam tak hormat adab di masjid plak
Capal Rasulullah S.A.W
Batu dari Masjid Quba

No comments:

Powered by Blogger.